Tornada(norul-palnie) din 27 mai 2007


Ziua de 27 mai a inceput cu cer mai mult noros, iar temperaturile erau ridicate(la ora 9 erau 22oC), iar punctul de roua era destul de ridicat pentru ca furtunile sa se formeze(16oC, cu 3oC peste limita de formare a furtunilor). Starea vremii s-a imbunatatit dupa-amiaza, norii risipindu-se, astfel incat suprafata s-a putut incalzi destul pentru a produce convectia. Primele semne de furtuna au aparut in jurul orei 15:30, insa primele fulgere s-au produs abia dupa ora 18:00. Initial, furtuna nu avea o structura prea buna, insa in mai putin de 30 de minute s-a organizat, tranformandu-se intr-o supercelula(furtuna cu curent ascendent persistent si care intra in furtuna rotindu-se). Nu cu mult dupa aceea a aparut si palnia, care a ramas sub nor aproximativ 5 minute. A ajuns la jumatatea distantei dintre nor si pamant inainte de a se disipa.

        

In imaginile de deasupra puteti observa pe langa palnie si structura mezociclonului(rotatia bazei norului), in principal in prima poza.
Pe langa tornada, furtuna a produs si rafale de vant de 70 km/h si grindina, care a cazut timp de 30 de minute, chiar daca nu a depasit 15 mm in diametru. Insa ploaia si fulgerele care loveau aproape continuu au produs cele mai mari probleme. Pe strada unde locuiesc eu, erau la un moment dat vreo 15 cm de apa, deci au cazut mult peste 150 l/m2.Dupa ce am descris evenimentul in sine, vom vedea ce anume a produs furtuna. In ziua de 27.05.07, la ora 18:00, un centru de presiune scazuta se afla in nord-vestul Frantei, iar in fata lui aerul cald dinspre Mediterana era advectat catre nord. De asemenea, o linie de convergenta se afla in sud-vestul Romaniei, insa nu a avut un efect prea mare asupra celor care aveau sa se intample. Ceea ce a avut un rol foarte important in evenimentul din acea zi a fost descoperit de mine mai tarziu. E vorba un vortex in estul Ungariei, care a inaintat spre est si a ajutat la intrarea aerului in cea mai sudica furtuna, care era chiar cea deasupra Aradului. Totodata, a determinat si forfecarea vanturilor, cu un rol critic in formarea supercelulei.

        

Acel vortex vizibil in imaginea din satelit, a provocat fenomenul numit backbuilding(regenerarea celulelor la capatul liniei). Din aceasta cauza, celula a ramas atat de mult timp deasupra Aradului, provocand cantitati mari de ploaie. Instabilitatea, chiar daca nu a fost foarte mare, a fost de ajuns pentru a provoca furtuni.

Deci, in concluzie, in ziua de 27 mai 2007, au existat mai multi factori care au dus la producerea unei supercelule tornadice.